فهرست مطالب

پژوهش های تجربی حسابداری - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، تابستان 1392)

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نظام الدین رحیمیان*، مهدی ابراهیمی میمند صفحات 1-19
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین کیفیت افشا و محافظه کاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای سنجش متغیر کیفیت افشا، از امتیاز کلی داده شده توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به شرکت ها در زمینه افشا و اطلاع رسانی استفاده شد و رابطه این امتیاز با مدیریت سود و محافظه کاری مشروط و نامشروط بررسی شد. در این پژوهش از داده های مربوط به 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1384-1389 و روش رگرسیون خطی استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین کیفیت افشا و سطح اقلام تعهدی اختیاری رابطه منفی و معنادار، و بین کیفیت افشا و محافظه کاری مشروط رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که با افزایش کیفیت افشای اطلاعات، میزان محافظه کاری نامشروط کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کیفیت افشا، محافظه کاری مشروط، محافظه کاری نامشروط، اقلام تعهدی اختیاری
  • غلامرضا سلیمانی امیری*، آمنه عابد صفحات 21-41
    در این پژوهش عملکرد صندوق های سرمایه گذاری ایران بر اساس معیارهای مبتنی بر تئوری مدرن پرتفوی شامل شاخص شارپ، مدیلیانی، انحراف معیار، بتای سنتی، ترینر و جنسن و تئوری فرا مدرن پرتفوی شامل شاخص سورتینو، پتانسیل مطلوب، ریسک نامطلوب و بتاهای نامطلوب بررسی شد. ارتباط میان رتبه بندی صندوق ها بر مبنای معیارهای مختلف مقایسه گردید. دوره بررسی از سال 1387 (آغاز فعالیت صندوق ها در ایران) تا پایان سه ماهه اول سال 1391 است. برای صندوق های سرمایه گذاری مختلف نسبت ها محاسبه، و عملکرد آن ها بررسی شد. براساس نتایج این پژوهش بین رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری بر اساس معیارهای مبتنی بر تئوری مدرن و تئوری فرامدرن پرتفوی ارتباط معناداری وجود دارد. از سوی دیگر با توجه به غیر نرمال بودن توزیع بازدهی صندوق ها، نتیجه گیری می شود که استفاده از معیارهای تئوری فرامدرن پرتفوی در ارزیابی عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک، در مقایسه با معیارهای تئوری مدرن پرتفوی از ارجحیت برخوردار است.
    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری، تئوری مدرن و فرامدرن پرتفوی، بتای نامطلوب، عملکرد صندوق های سرمایه گذاریی
  • کاوه مهرانی*، ابراهیم ابراهیمی، مصطفی احمد خان بیگی صفحات 43-58
    این مطالعه به بررسی پایداری اقلام غیرعملیاتی و واکنش بازار به این پایداری می پردازد. افزایش تکرارپذیری اقلامی که به طور پیش فرض غیر مکرر هستند، شاید بیانگر نگرش مدیریت در تغییر یا جابه جایی هزینه های مکرر در یک طبقه ی زودگذر باشد؛ یا ممکن است نشانگر یک عامل محیطی باشد که در آن این اقلام به طور طبیعی با تکرارپذیری بالایی رخ می دهند. در هر صورت هر یک از این دو وضعیت بیان می کند که تکرارپذیر بودن این اقلام دارای ملاحظات آتی است و به نظر می رسد سرمایه گذاران در صورت پی بردن به این تکرارپذیری، آن را در ارزش گذاری خود وارد کنند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در شرکت های مورد بررسی، اقلام غیر عملیاتی دارای ثبات و پایداری هستند، اما بازار به این پایداری واکنش نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: پایداری، اقلام غیر عملیاتی، تکرارپذیی
  • قاسم بولو*، مسعود رحمانی مهر صفحات 59-80
    هدف این پژوهش بررسی رابطه میان شفافیت سود و هزینه حقوق صاحبان سهام است. رابطه میان شفافیت سود و بازده غیر عادی نیز بررسی شد. داده های مالی 121 شرکت نمونه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1384 تا 1388 بررسی شد. برای محاسبه میزان شفافیت سود از تغییرات همزمان سود و بازده استفاده گردیده است. هزینه حقوق صاحبان سهام نیز بر اساس مدل سه عاملی فاما و فرنچ محاسبه گردید. روش آماری مورد استفاده از نوع همبستگی بوده و برای محاسبه متغیرهای مستقل و وابسته و همچنین آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که یک رابطه منفی و معنادار میان شفافیت سود و هزینه حقوق صاحبان سهام وجود دارد. به عبارت دیگر شرکت هایی که سود شفاف تری دارند، هزینه حقوق صاحبان سهام کمتری را تجربه می کنند. همچنین نتایج نشان می دهد که یک رابطه منفی و معنادار میان شفافیت سود و بازده غیر عادی وجود دارد. به عبارت دیگر شرکت هایی که سود شفاف تری دارند، بازده غیر عادی کمتری را تجربه خواهندکرد.
    کلیدواژگان: هزینه حقوق صاحبان سهام، شفافیت سود، بازده غیر عادی، مدل سه عاملی فاما و فرنچ
  • حسین فخاری*، شادی رسولی صفحات 81-100
    این پژوهش به بررسی رابطه ی میان محافظهکاری و کیفیت اقلام تعهدی بر کارایی سرمایه گذاری می پردازد. برای اندازه گیری محافظه کاری از معیار خان و واتز (2009) و برای اندازه گیری کیفیت اقلام تعهدی از تفاوت سود عملیاتی و جریان وجه نقد عملیاتی استفاده شده است. در این پژوهش، داده های 111 شرکت، طی سال های 1385 تا 1388 مورد آزمون قرار گرفته است. جهت بررسی ارتباط میان متغیرها، از روش تحلیل رگرسیون مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، اعمال محافظه کاری، کارایی سرمایه گذاری شرکت ها را افزایش داده اما ارتباط معنی داری میان کیفیت اقلام تعهدی و کارایی سرمایه گذاری وجود ندارد. یافته مذکور تاکید مجددی بر نقش اقلام حسابداری در کمک به سرمایه گذاران می باشد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، کارایی سرمایه گذاری، کیفیت اقلام تعهدی، بیش سرمایه گذاری، کم سرمایه گذاری
  • ناصر ایزدی نیا*، ولی الله امینی، حامد ربیعی صفحات 101-123
    مربوط بودن و سودمند بودن اطلاعات حسابداری می تواند توسط ارتباط هم زمان میان اطلاعات حسابداری، انواع بازده سهام و ارزش بازار اندازه گیری شود. این موضوع، مبنای فعالیت هایی است که در زمینه ی بررسی ارتباط ارزشی صورت گرفته است. مساله ی اصلی در این پژوهش آن است که آیا میان اطلاعات سودهرسهم شرکت ها و انواع بازده سهام آنها رابطه وجود دارد یا خیر؟ بدین منظور، نمونه ای مشتمل بر 155 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1388 انتخاب شده است. در این پژوهش ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری با استفاده از الگوهای مبتنی بر قیمت و الگوهای مبتنی بر بازده مورد تحلیل قرار می گیرد. بازده های سهام هم به صورت انباشته و هم به صورت خریدونگهداری محاسبه می شوند. نتایج به دست آمده از مدل های بازده، نشان گر وجود رابطه ای مثبت میان اطلاعات سودهرسهم با انواع بازده سهام می باشد و ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری را تایید می کند. نتایج حاصل از مدل قیمت، نشان گر ارتباط مثبت میان سود هرسهم دوره ی جاری و ارزش دفتری سهام با ارزش بازار سهام است. همچنین مدل قیمت، ارتباط ارزشی بسیار بیشتری نسبت به مدل های بازده دارد.
    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی، سودهرسهم، بازده انباشته، بازده خریدونگهداری
  • محمدحسین ستایش*، محمد جواد غفاری، ناصر رستم زاده صفحات 125-146
    تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر هزینه سرمایه شرکت ها از موضوعاتی است که پژوهش های زیادی را در ادبیات مالی موجب شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر روی هزینه سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور چهار معیار مختلف هزینه سرمایه شامل هزینه سرمایه سهام عادی، هزینه سرمایه سود انباشته، هزینه بدهی و میانگین موزون هزینه سرمایه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسی 94 شرکت در طی دوره زمانی 1383-1390 با استفاده از داده های ترکیبی حاکی از آن است که بین عدم تقارن اطلاعاتی و دو معیار هزینه سرمایه یعنی هزینه سرمایه سهام عادی و هزینه بدهی رابطه معنادار وجود دارد اما بین عدم تقارن اطلاعاتی و دو معیار دیگر هزینه سرمایه یعنی هزینه سرمایه سود انباشته و میانگین موزون هزینه سرمایه رابطه معناداری وجود ندارد. با توجه به نتایج فوق، می توان بیان نمود که تعریف عملیاتی هزینه سرمایه بر وجود یا عدم وجود رابطه مذکور اثرگذار است.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، هزینه سرمایه سهام عادی، هزینه سرمایه سود انباشته، هزینه بدهی و میانگین موزون هزینه سرمایه
  • عبدالله خانی*، محسن صادقی صفحات 147-166
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر برگشت اقلام تعهدی و اقلام تعهدی خوب و بد بر پایداری اقلام تعهدی و توانایی پیش بینی سود و بازده سهام می پردازد. بدین منظور از مدل جونز (1991) و مدل دیچو و دچو (2002) تعدیل شده با مدل بوشمن (2011) استفاده شده است.
    نمونه آماری متشکل از 91 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و بازه زمانی پژوهش بین سال های 1381 تا 1389 است. از مدل آماری رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی (تابلویی و تلفیقی) استفاده شده است.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان دهنده وجود رابطه معنادار بین اقلام تعهدی و نوسانات سرمایه در گردش می باشد. همچنین بین رشد فروش و اقلام تعهدی رابطه معکوس و بین اقلام تعهدی موجودی کالا و کاهش ارزش موجودی کالا رابطه معکوس وجود دارد. اما بین خطای تخمین اقلام تعهدی و پایداری اقلام تعهدی رابطه ای معنی دار یافت نشد.
    کلیدواژگان: برگشت اقلام تعهدی، پایداری سود، ناهنجاری اقلام تعهدی، کاهش ارزش موجودی کالا
  • یونس بادآور نهندی*، سعید درخور صفحات 167-189
    هدف این تحقیق، بررسی رابطه بین محدودیت مالی، ارزش وجه نقد و سرمایه گذاری است. محدودیت مالی که بیشتر شرکت ها به نوعی دچار آن می باشند یکی از مباحث مهم برای تمام شرکت ها در سطح جهان می باشد. در این تحقیق اطلاعات مالی 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1385 تا 1389 بررسی شده است (430 سال – شرکت). برای تعیین اینکه شرکتی دارای محدودیت مالی است یا بدون محدودیت مالی از سه شاخص استفاده گردیده است. در راستای بررسی اهداف تحقیق سه فرضیه اصلی مطرح گردیده است. بر اساس تحلیل های صورت گرفته در مورد فرضیه اول مشخص گردید که وجه نقد در مورد شرکت هایی که دارای محدودیت مالی هستند نسبت به شرکت هایی که دارای محدودیت مالی نیستند، بیشتر باعث افزایش ارزش شرکت می گردد. نتایج فرضیه دوم رابطه مستقیم وجه نقد با میزان سرمایه گذاری را نشان داد. در فرضیه سوم بررسی گردید که تغییرات وجوه نقد در شرکت هایی که دارای محدودیت مالی هستند نسبت به شرکت هایی که دارای محدودیت مالی نیستند، بیشتر باعث بازدهی مازاد می شود که در نهایت این فرضیه نیز مورد تایید قرار گرفت
    کلیدواژگان: محدودیت های مالی، ارزش وجه نقد، خالص سرمایه گذاری، ارزش شرکت، بازدهی مازاد
|
  • Nezamadin Rahimian*, Mehdi Ebrahimi Maimand Pages 1-19
    This paper investigated to relation between disclosures quality and conservatism in companies listed in Tehran Stock Exchange. To measuring the disclosures quality use rating firms by Security and Exchange Organization regarding the disclosures quality and then investigate it relation to earning management and conditional and unconditional conservatism. The study sample included 102 companies listed in Tehran Stock Exchange during years 1384 to 1389 and use linear regression to test the hypothesis. the results of the tests revealed that is negative relation between disclosures quality and earning management and positive relation between disclosures quality and conditional conservatism. In additions result show that increase in disclosures quality along with decrease in unconditional conservatism.
    Keywords: disclosures quality, Conditional Conservatism, Unconditional Conservatism, Discretionary Accruals
  • Ph, D. Gholamreza Soleimany Amiri *, Ameneh Abed Pages 21-41
    This paper is based on the performance of mutual fund in the Tehran’s stock exchange criteria based on modern portfolio theory consists of (Sharp ratio, Modigliani,Standard Deviation, Systematic Risk, Treynor, Jenesen alpha) and Post Modern portfolio Theory includind (Sortino Ratio, Upside Potential Ratio, Down-Side Risk and Down-Side Beta); study and compare the relationship between ranking.In this regard, considering the period since march 2008(beginning fund iran) until the end of the june 2012 using the software spss version 15 to check the results of the ratios computed for mutual funds in terms of their performance have been different. Funds Ranking results based on the criteria base on Modern Theory & Post Modern Theory Contact Learn there is significant. In the other hand, considering the non-normal distribution curve of Mutual Funds returns, this study comes to conclusion that applying the Post Modern Portfolio is more beneficial in comparison with Modern Portfolio.
    Keywords: Mutual Funds, Modern, Post Modern Portfolio Theory, Upside Potential Ratio, Down, Side Beta
  • Dr Kaveh Mehrani *, Ebrahim Ebrahimi, Mostafa Ahmad Khanbeigi Pages 43-58
    This study addresses persistence of non-operating items and market reaction to them. The increasing of concurring of items that presumed non-concurrent, may imply to management view to change or move concurrent expenses in temporary items; or indicate an environmental factor where naturally these items are occurring frequently. However each scenario indicates that concurring of items have valuation implications for investors. The results of this study indicate that in sample companies, non-operating items are persistent, but the market doesnt reaction to it.
    Keywords: persistence, non, operating items, concurrent
  • Ghasem Blue*, Masoud Rahmani Mehr Pages 59-80
    Purpose- The purpose of this research is to examine the relation between earnings transparency and cost of equity. Also the relation between earnings transparency and abnormal return is examined. Design/methodology/approach- Financial data of 121 listed companies quoted in Tehran Stock Exchange is examined for the period of 1384-1388. To measure the earnings transparency, the contemporaneous changes of earnings and returns are used. Cost of equity is calculated based on Fama-French three-factor model. To calculate the dependent and independent variables and to test the hypotheses, the multi-variation regression model is used. Findings- The findings show that there is a negative and significant relation between earnings transparency and cost of equity. That is, firms that have more transparent earnings, experience lower cost of equity. Also there is a negative and significant relation between earnings transparency and abnormal return. Firms that have more transparent earnings, experience lower abnormal return. Originality/value- Emphasizing the importance of financial information transparency (especially earnings) as an important qualitative characteristic in financial reporting and introducing a model for calculating it.
    Keywords: Cost of Equity, Earnings Transparency, Abnormal Return, Fama, French Three, actor Model
  • Hossien Fakhari *, Shadi Rasooli Pages 81-100
    This paper by using adjusted model of biddle et al (2009), conditional relationship between conservatism and accrual quality on investment efficiency has been tested in Tehran stock exchange (TSE) during 2006-2009. Investment efficiency can be defined as identifying, funding and implementing all positive NPV investment projects. Underinvestment is defined as rejecting positive NPV investment projects and undertaking negative NPV investment projects is defined as overinvestment. In this paper we use khan and watts (2009) model of conservatism. AQ is the deferential amount of cash income and accounting income. The research hypothesis’s is tested by multivariable simple regression using OLS estimator on panel data base. The result shows that firms report more conservative, make more efficient investment decisions. But there is no evidence that AQ significantly reduces either under or overinvestment. Our results add to a growing stream of literature suggesting that eliminating conservatism from accounting regulatory frameworks may lead to undesirable economic consequences. And can be benefited to accounting standard sitter and stock exchange market.
    Keywords: conservatism, investment efficiency, accrual quality, Underinvestment, overinvestment
  • Dr. Naser Izadinia*, Mr. Valiollah Amini, Mr. Hamed Rabiee Pages 101-123
    Relevance and usefulness of accounting information can be measured by simultaneous relation among accounting information, stock returns and market capitalization. This Subject is a basis for the activities in the field of “Value Relevance”. The main purpose of this research is to examine any relation between earnings per share data and stock returns of the companies. To do this, a sample 155 companies listed in Tehran Stock Exchange over the years 1380 to 1388 has been used. This research analyzes the value relevance of accounting information, using the price based models and return based models. In this regard, the both cumulative and buy and hold forms of stock returns are calculated. The results from the return based models show a positive and significant relation between stock returns and earnings per share information, and also confirm the value relevance of accounting information. The results from price based models show a positive and significant relation between current period earnings per share and book value per share, and market value per share. The price based model has much more value relevance than the return based models.
    Keywords: Value Relevance, Earnings per Share, Cumulative Return, Buy, Hold Return
  • Mohammad Hossein Setayesh *, Mohammad Javad Ghaffari, Naser Rostam Zade Pages 125-146
    The impact of asymmetric information on cost of capital is issue that many researches have resulted in financial literature. This study examines the impact of information asymmetry on cost of capital of the firms listed in Tehran Stock Exchange. For this reason, we investigate 4 different criteria of cost of capital including cost of equity capital, capital cost of retained earnings, capital cost of liability and weighted average cost of capital. The study sample includes 94 companies listed in Tehran stock exchange for a period of 7 years (2005-2012). We used panel data simple and multiple analyses to examine the Hypothesis. Based on the results we find that there are significant relationship between Information Asymmetry and two criteria of cost of capital (cost of equity capital and capital cost of liability). But there aren’t any significant relationship between Information Asymmetry and other two criteria (weighted average cost of capital and cost of retained earnings). Given the above results, it can be stated that the operational definition of cost of capital is affecting on the presence or absence of the relationship with information asymmetry.
    Keywords: Information Asymmetry, cost of equity capital, capital cost of retained earnings, capital cost of liability, weighted average cost of capital
  • Pages 147-166
    In this Research, we investigate accrual reversal and the effect of good and bad accruals on the persistent of accruals, also the accruals predictability for earnings and stock return. For this purpose, we applied Johns model (1991) and Dechow and Dichev (2002) as modified by Bushman et al. (2011), also pooled data. The Research sample contains 91 active companies on Tehran Stock Exchange for period of 1381 to 1389. The results indicate statistically relation between good accruals and sales growth and volatility of working capital, also between current bad accruals future bad accruals.
    Keywords: Accrual Reversals, Good, bad accruals, accrual anomalies, Earnings persistent
  • Younes Badavar Nahandi *, Mr Saeed Darkhor Pages 167-189
    Abstract The aim of this study is to investigate relationships among financial constraint, cash value and investment. Financial constraint which most of firms struggle with is one of important issues for all companies in world-wide. The study samples consist of 86 firms listed in TSE for period of 1384-1388(430 year-firm). Three index WW, KZ and KZIR are used for determining whether firms have financial constraint or not. The method of this study is descriptive. Our research method is correlation type and uses backward method for investigating correlation among variables. The results from first hypothesis show that holding optimal level of cash is very important for firms and cash increases firm's value in constrained more than unconstrained firms. Increasing in firm cash value lead to increasing stockholders wealth. Results from second hypothesis shows that cash and investment have positive relationship. Also favoring to companies always is seeking to maximum their profit and return, one of ways to achieve this goal is investment. Third hypothesis suggest that changing in level of cash holding result in excess return in constrained firms more than unconstrained firms. This changing in level of cash holding can improve firm`s return and performance.
    Keywords: Financial Constraints, Cash Value, Net Investment, Firm Value, Excess Return